fbpx

Vill du bli friskare och smartare? I så fall bör du intressera dig för ventilation. Ett bra inomhusklimat bidrar nämligen till en friskare kropp och ett sunt mående. Det gör dig effektiv och kan göra dig mer produktiv i såväl klassrummet som på jobbet.

Tydliga tecken på att luften inomhus är dålig är trötthet och huvudvärk, det luktar illa, kondens på indian av fönstret vintertid och att imman på badrumsspegel efter bad/dusch är kvar mycket länge. Som ventilationsmontör har man koll på alla de delar som skapar ett bra inomhusklimat: luftföroreningar, luftfuktighet, lufthastighet och temperatur.

1. Luftföroreningar
Ventilation innebär att vi flyttar luft. Frisk luft förs utifrån och in och förorenad luft förs inifrån och ut. Vi människor andas i snitt cirka 25 000 liter luft varje dygn och vid hög fysisk ansträngning mer.

2. Luftfuktighet
Fukt som genereras i tex badrum måste ledas bort – annars riskerar det att bildas mögel. Om luften inomhus upplevs som för torr – är det troligtvis för varm temperatur på luften.

3. Lufthastighet
Bytet av luft, dvs ventilationen måste ha en lagom hastighet. Vid för hög hastighet upplevs som drag, vilket har en kylande effekt. Vid för låg hastighet blir luften stillastående och byts inte ut till frisk luft. Lufthastigheter under  0,15 m/s upplevs ofta som dragfria.

4. Temperatur
Om inomhustemperaturen avviker från rekommenderad temperatur (vintertid är 20-22°C, sommartid 22-24°C) med 5 grader, minskar arbetseffektiviteten med 30 % och skaderisken ökar med 10 %.