fbpx

Vad gör en vent-montör?

En ventilationsmontör installerar ventilationssystem i byggnader och ser på så vis till att det går att andas frisk luft inomhus.

Runt 19 timmar per dygn är vi inomhus. Vi är hemma, på jobbet, i skolan eller någon helt annanstans. Bra inomhusluft är därför viktigt för att vi ska må bra, hålla oss friska och kunna prestera. Som ventilationsmontör är uppgiften just det – att ordna frisk luft inomhus.

Jobbet består bland annat av att montera kanaler, fläktar och aggregat, både fabrikstillverkat och egentillverkat i verkstaden. Injusteringar, underhåll och kontroller av ventilationssystem kan också vara en del av jobbet. Till skillnad från många andra yrken i byggbranschen sker det mesta av jobbet inomhus.

Ventilation är ett område där utvecklingen går mycket fort framåt.

Praktisk problemlösare

Ventilationsmontören är något av en problemlösare som får jobba med tillverkning, montering och skötsel av alla delar i en ventilationsanläggning. Så gillar du att både använda hjärnan och jobba praktiskt är det här yrket för dig.

Ventilation är dessutom ett område där möjligheterna att specialisera sig eller bredda sig är mycket stora.

Fritt, omväxlande och socialt

Frågar du en ventilationsmontör vad det bästa med jobbet är, svarar han eller hon förmodligen friheten. Det här jobbet är raka motsatsen till ett stillasittande kontorsjobb där arbetsdagen är inrutad i minsta detalj. Här får du varierande arbetsuppgifter med frihet under ansvar.

Under en omväxlande arbetsvecka hinner du antagligen träffa många nya människor och samarbeta med olika yrkesgrupper.

“Nya utmaningar och lösningar varje dag är något jag uppskattar mycket.”

Emil Olsson Dignes