fbpx

Ett bra drag för framtiden

För en ventilationsmontör ser framtiden mycket ljus ut. Det finns gott om jobb – idag, imorgon och i framtiden. Och det är bra betalt. Det finns också stora möjligheter att utvecklas inom yrket. Det går till exempel att vidareutbilda sig till tekniker, arbetsledare eller projektledare. Många väljer också att starta eget efter några år. Andra väljer att flytta utomlands för att jobba.

 

Detta är yrket

En ventilationsmontör ser till att det går att andas frisk luft inomhus. Att alla rum har ren luft fri från fukt och farliga partiklar som kan skada byggnader – och människor.

Jobbet som ventilationsmontör handlar om att se till att alla sorters byggnader har bra ventilationssystem. Nya hus såväl som väldigt gamla. Små villor såväl som enorma fabriker.

Konkret innebär arbetet montering av kanaler, fläktar och aggregat. Ibland kräver det även egen tillverkning i verkstaden. Injusteringar, underhåll och kontroller av ventilationssystem kan också vara en del av jobbet.

För en ventilationsmontör ser framtiden mycket ljus ut. Det finns gott om jobb – idag, imorgon och i framtiden.

Ett bra drag för dig

  • som gillar att jobba praktiskt
  • som helst jobbar med händerna men även gillar att använda hjärnan
  • som gillar omväxling och variation
  • som vill gå en yrkesinriktad utbildning som snabbt leder till ett jobb
  • som gärna har ett yrke där det mesta av jobbet görs inomhus

Tre vägar till ventilationsmontör

1. Gymnasieskolan
Du kan utbilda dig till ventilationsmontör genom att gå VVS- och fastighetsprogrammet, och välja inriktningen ventilation.

Om din skola saknar inriktningen ventilation kan du ändå utbilda dig till ventilationsmontör under din gymnasietid. Då varvar du ordinarie skolgång med att vara lärling på ett ventilationsföretag, det kallas arbetsplatsförlagt lärande (APL). Dessutom får du kompletterande ventilationsutbildning på PVF Teknikcentrum i Katrineholm.

2. Vuxenutbildning
Du kan även utbilda dig till ventilationsmontör som vuxen, på Komvux och via Arbetsförmedlingen.

Bägge dessa utbildningar tar cirka ett år. Efter utbildningen följer 1,5 år – 2,5 år som lärling, beroende på tidigare yrkeserfarenheter.

3. Företagslärling
Du kan gå vägen via förtagslärling för att utbilda dig till ventilationsmontör. Då blir du anställd av ett företag och utbildas på plats. Men du kommer också får kompletterande utbildning på PVF Teknikcentrum i Katrineholm.

Denna utbildningsform tar 4 år, men om du har tidigare relevant utbildning eller arbetslivserfarenhet kan det gå fortare.

Här kan du utbilda dig till ventilationsmontör

Företagen behöver anställa cirka 2000 nya ventilationsmontörer de kommande åren. Det finns med andra ord gott om jobb och du har stor chans att få jobb direkt efter avklarad utbildning.

“Gillar man som jag att träffa nya människor, ha ett mångsidigt och problemlösande yrke, så ska man absolut inte tveka på att söka in.”

Sandra Danielsson