fbpx

Ska du söka till gymnasiet?

Ska du eller någon du känner söka till gymnasiet? Då kanske du vet att det bara är lite mer än en månad kvar tills ansökan till gymnasievalet 2021 öppnar. Med gymnasievalet dyker såklart många frågor och funderingar upp och det kan vara svårt att hänga med i ansöknings-snacket. Därför har vi tagit fram en liten guide till hur du söker till en ventilationsmontörsutbildning samt en ordlista med ord som kan vara bra att ha koll på när du ska söka till gymnasiet.

 

Så söker du till ventilationsmontörsutbildningen

Du kan utbilda dig till ventilationsmontör genom att gå VVS- och fastighetsprogrammet där du väljer inriktningen ventilation.

Om din skola saknar inriktningen ventilation (vilket tyvärr gäller de flesta gymnasieskolor) kan du ändå utbilda dig till ventilationsmontör under din gymnasietid. Då varvar du ordinarie skolgång med att vara lärling på ett ventilationsföretag, det kallas arbetsplatsförlagt lärande (APL). Dessutom får du kompletterande ventilationsutbildning på PVF Teknikcentrum i Katrineholm. Prata om den här lösningen med ett gymnasium som har VVS- och fastighetsprogrammet.

Antagningspoängen skiftar mellan de olika skolorna, men ligger sällan över 200 poäng.

Skolor som erbjuder VVS- och fastighetsprogrammet >>

Läs mer om hur du utbildar dig till ventilationsmontör >>

 

Borde du söka en ventilationsmontörsutbildning?

Vill du ha ett stillasittande kontorsjobb där arbetsdagen ser likadan ut varje dag? Då är ventilationsmontör inget för dig. Ventilationsmontörsyrket är för dig som gillar att jobba praktiskt, varierat och vill gå ett yrkesprogram som snabbt leder till jobb.

Ventilationsmontören ser till att det går att andas frisk luft inomhus. Jobbet består bland annat av montering, injusteringar och kontroller av ventilationssystem. Till skillnad från många andra yrken i branschen sker det mesta av jobbet inomhus. Som ventilationsmontör är det viktigt att du är en problemlösare och har lätt för dig att samarbeta då du kommer arbeta med personer från olika yrkesgrupper. Ventilationsmontören har en ljus framtid eftersom det finns gott om jobb.

Fortfarande osäker på om ventilationsmontör passar dig? Gör vårt ventmontörstest!

 

Ordlista för dig som ska söka till gymnasiet

 • Högskoleförberedande program
  Ett högskoleförberedande program är vad det låter som. Ett program som förbereder dig för att fortsätta studera efter gymnasiet på högskola eller universitet.
 • Yrkesförberedande program
  Ett yrkesförberedande program är utbildningar som fokuserar på specifika yrken. Du läser både teoretiska och praktiska ämnen och när du är klar kan du oftast börja arbeta direkt med yrket du studerat till.
 • Antagningspoäng
  För att komma in på en utbildning måste du ha ett visst antagningspoäng. Antagningspoängen beror på hur många elever som söker till programmet, ju populärare programmet är desto högre blir antagningspoängen.
 • Meritvärde
  Meritvärdet är summan av dina 16 eller 17 bästa betyg från högstadiet. Betygen räknas alltså om till siffror. Här kan du räkna ut ditt meritvärde.
 • Färdighetsprov
  Ett färdighetsprov kan du som söker ett estetiskt program, en engelskspråkig utbildning eller en specifik spetsutbildning behöva göra. Det handlar om att du behöver visa upp dina kunskaper och hur mycket du kan i ämnet.