fbpx

sommarvärme

Visst längtar vi efter sommarvärme, men finns det något jobbigare än en överhettad bostad? Eftersom vi spenderar ca 90% av vår tid inomhus tänkte vi såhär inför sommaren tipsa dig om hur du på bästa sätt ser till att du har ett skönt och svalkande inomhusklimat i sommar.

Tips 1 – Stäng fönster och dörrar under dagtid

En varm sommardag tänker många att det är en bra idé att öppna fönsterna för att få ner inomhustemperaturen. Fel fel fel. När det är riktigt varmt utomhus och du öppnar fönsterna så släpper du bara in den varma utomhusluften. Håll istället fönster och dörrar stängda under dygnets varmaste timmar, på så sätt stänger du istället ute den. På kvällen eller morgonen när utomhustemperaturen är svalare än inomhus – då kan du passa på att vädra. Eller sova med fönstret på glänt brukar också vara en bra idé.

Tips 2 – Ner med persiennerna

En gassande sol som steker genom fönsterrutan kommer garanterat hetta upp din bostad. Om du inte har fönster som skyddar mot solljus (sådana som endast släpper igenom ljus men inte värme) så är det klokt att dra ner persiennerna när solen ligger på.

Tips 3 – Investera i en fläkt eller AC

Upplever du att sommaren är olidlig trots våra tidigare tips – då kan det vara läge att investera i en fläkt eller AC. En fläkt är ofta billigare då den faktiskt inte sänker temperaturen. Den upplevda svalkan beror istället på att värmen som huden utstrålar förs bort av den cirkulerande luften. Med en AC kan du istället faktiskt justera inomhustemperaturen efter vad som passar dig. Eller varför inte göra en egen AC? Gör såhär.