fbpx

Vi svenskar är dåliga på att mäta luften i våra hem. När luften väl kontrolleras, ja då är det näsan som gäller! Det visar en ny undersökning från PVF Yrke & Utbildning.

I projektet ”Ren luft, friskt liv” arbetar PVF Yrke & Utbildning för att få svenskarna att börja tänka mer på vår inomhusluft. Som en del i arbetet med projektet gjordes nyligen en undersökning där befolkningen fick svara på vad man kan om luften i sina bostäder. Resultatet var tydligt: Svenskarna har inte koll på inomhusluften.

Att det är viktigt med luft av god kvalitet kan nog alla skriva under på. Såväl ventilationstekniker och läkare som vanliga svenskar vet att dålig inomhusluft har negativ inverkan på vår hälsa. I undersökningen svarade 88 % av svenskarna att de tycker att inomhusluften i deras hem är viktig. Trots detta är det få svenskar som har koll på luften hemma. Bara 2 av 10 svenskar har kontrollerat luften hemma de senaste tre åren. Bland villaägare var det ännu färre. Oroande, kan tyckas, inte minst med tanke på att man som villaägare själv ansvarar för ventilationen i bostaden.

Näsan svenskarnas främsta vapen
Inte nog med det, när man väl kontrollerar luftkvaliteten är det få som vet hur man gör. När man flyttade in i sin bostad var det bara 6 % som svarade att de tagit hjälp av en ventilationstekniker. Ett desto vanligare medel att ta till är näsan. Så mycket som 15% försökte lukta sig fram till kvaliteten på luften, men den ”tekniken” är ju dessvärre inte en helt vattentät metod.

– När man gissar luftkvaliteten med hjälp av luktsinnet är det mycket man riskerar att missa, bland annat små partiklar och kvalster, som då är svåra att upptäcka. Kunskapen kring inomhusluft i våra hem måste bli bättre. Vi måste lära oss att ta hjälp av kvalificerade yrkesmän och inte bara lita på vår näsa, säger Niclas Ohlsson, ventilationstekniker på CVC Cleanvent & Control, om resultatet.

Jämtlänningarna har sämst koll
Det är alltså tydligt att även om de allra flesta är medvetna om hur viktig inomhusluften är, så vet man inte hur man gör för att kontrollera den. Det framgick även att det finns regionala skillnader mellan länen på hur bra koll vi har på vår inomhusluft. Sämst på att mäta luften är man i Jämtland, Västernorrland och på Gotland, medan Halland, Stockholm, Uppsala och Södermanland toppar listan.

Syftet med att göra denna undersökning har varit att uppmärksamma svenskarna på vikten av hälsosam inomhusluft, och mottagandet har varit bra. Pressmeddelandet om undersökningen har fått stort genomslag i media och nyheten har tagits upp runtom i hela landet, både i radio och dagspress.

Text: Mathilda Nehlmark
Artikel från Plåt & Ventmagasinet