fbpx

Robotar

Många tänker nog på robotar när de föreställer sig hur framtiden kommer se ut, och det är inte så konstigt. Men har du funderat på hur robotar kan underlätta arbetet för ventilationsmontörer?

Vissa forskare menar på att det om 15 – 20 år finns robotar som gör hälften av de arbetsuppgifter som idag utförs av människor. För vissa innebär den prognosen en rädsla, i och med att mångas jobb helt kommer försvinna. Men, att robotar ersätter yrken bidrar också till att vi människor kan fokusera på och ägna oss åt andra saker som gör att resultatet av arbetet blir ännu bättre.

Ett exempel på detta är en inspektionsrobot som Ventilationsprojekt har utvecklat. Roboten har ett brett arbetsområde, den kan både inspektera och rengöra såväl rektangulära som cirkulära ventilationskanaler. Enligt Johan Karlsson, rengöringstekniker på Ventilationsprojekt är den dessutom mycket snabb och rengör på en bråkdel av tiden det tar med traditionella metoder.

– Med en kamera monterad ges en mängd olika fördelar samt att arbetet förenklas avsevärt. Vi kan hela tiden se exakt vad vi gör och kan lämna rengöringsgaranti i direkt anslutning till arbetet då även kunden ges möjlighet att se resultatet på plats i displayen, förklarar Johan.

Rengöringsverktyget på roboten är uppbyggd med hjälp av tryckluftsteknik via högtryckskompressor och är extremt effektiv. Roboten kommer åt alla skrymslen och hörn i kanalerna vilken man inte gör med traditionell rengöring med en så kallad viska. Denna teknik har funnits under en längre tid i tex Canada och USA men har inte riktigt fått fotfäste i Sverige ännu berättar Johan.

– Givetvis hoppas vi på att tekniken kommer att få ett större genomslag och att vi kan gå i frontlinjen för en sådan tillväxt.

Läs vårt gamla inlägg om framtidens ventilation >>