fbpx

Amir Belhassen flyttade för 11 år sedan från Tunisien med sin flickvän där han arbetade som utbildad sjuksköterska. Men, väl i Sverige krävdes det att han skulle läsa in allt på nytt för att kunna fortsätta jobba som sjuksköterska, något som inte lockade Amir. Istället hamnade Amir på yrkesskolan Movant och fastnade för ventilationsmontör-yrket.

Amir avslutade utbildningen på ett år och några månader och fick sedan en praktikplats hos Rollsbo ventilation och bygg AB där han numera även är anställd. Vägen till en anställning var dock inte spikrak eller enkel. Amir berättar om svårigheterna med att företag hakar upp sig på varifrån man kommer och de fördomar som finns bland landets arbetsplatser. De undrar ofta om jag kan språket istället för vad jag faktiskt kan inom yrket berättar Amir. Även om Amir lyckats hitta en arbetsplats känner han många utrikesfödda som aldrig ges möjligheten att visa vad de kan och fastnar på jobb inom lager eller städ.

För Amir är det viktigt att sprida sin historia kring hans yrkesval och dess möjligheter, så i februari deltog han därför som yrkesambassadör på jobbmässan Bazaren i Stockholm, där den huvudsakliga målgruppen är utrikesfödda och ungdomar utan kontaktnät på arbetsmarknaden.

Läs mer om Amir i PV magasinet >>