fbpx

I Nederländerna är inomhussporten ”speed skating” (hastighetsåkning på skridskor) en populär sport, som lockar stor publik. När stadion Thialf Heerenveen Ice Rink skulle renoveras satsade man mycket på ventilationen. Generellt är ventilation av idrottsanläggningar väldigt komplex, och ännu mer komplext blir det när det handlar om is.

I den nya idrottsanläggningen för speed skating låg problematiken i att ventilationslösningen skulle fungera lika bra både under veckan, när idrottarna tränade, som under helgerna när arenan fylldes med en publik på upp till 20 000 personer. Eftersom speed skating kräver en mycket jämn yta för att uppnå de hastigheter som önskas, var det viktigt att räkna med alla parametrar, så som värme och kondens, när man installerade den nya ventilationen. För om isen är ”långsam” kommer de allra bästa åkarna utebli, och därmed förlorar man intäkter från publiken.

Arenan hade sedan innan ett ventilationssystem, som man vid renoveringen valde att behålla (den yttre ringen på bilden, bestående av spirorör och munstycken vända ut mot publiken). Denna syftar till att användas vid offentliga evenemang. Utöver den befintliga ventilationen, installerade man nya ventilationsenheter på totalt 1000 000 m3/h, för att säkerställa korrekt temperaturförhållanden och god luft kvalitet runt rinken.