fbpx

Hej Mika!

Namn: Mika Moilanen
Ålder: 31
Ort: Borensberg
Arbetsplats: Assemblin Ventilation AB
Fritidsintressen: Träna, film/serier

Varför valde du att bli ventilationsmontör?
Jag var väldigt skoltrött i mina yngre dagar och var intresserad av något annat, blev då erbjuden av min äldsta bror att hoppa in som lärling. Hade vid tillfället mina 3 äldre bröder i branschen.

Vilka är fördelarna med ditt yrke?
Fördelarna med mitt arbete är att det är fritt och man får arbeta fysiskt så man får garanterat röra på sig. En av de större fördelarna är att man får se massor med spännande projekt och sen tjänar man bra pengar!

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
En vanlig dag så startar jag 30 min före arbetstid och tar en kopp kaffe och planerar dagens arbete. Man ser över batterier till maskinerna som ofta har stått på laddning och ser till att verktyg är rena och hela. Dagen kan sedan i sin tur bjuda på bl.a. allt i från samordningsmöten vissa dagar, till rena monteringsdagar då vi monterar och drar kanalisation. Ibland kan man sitta och mängda (beräkna materialåtgång) en hel dag, lägga beställningar och planera framåt. Arbetet är väldigt varierat, så ofta är den ena dagen inte den andra lik.

Finns det någon i din släkt som är ventilationsmontör?
Vi är fem bröder i branschen som har olika befattningar. Sen har jag en barndomsvän och 2 barndomsvänner till mina bröder samt en kusin så vi är ett gäng i samma yrke!

Hur ser situationen ut på din ort, är det populärt att utbilda sig till ventilationsmontör?
I Linköping där jag utgår ifrån (företaget) så finns det en utbildning för att bli ventilationsmontör/ventilationsplåtslagare på Anders Ljungstedts gymnasium och den verkar vara hyffsat populär, vi har flera duktiga kollegor på firman som gått just den utbildningen.

Är det stor efterfrågan på ung arbetskraft där du jobbar?
Det är alltid en efterfrågan på duktiga och drivna ventilationsmontörer, äldre som unga.

Hur ser du på framtiden för ventilationsmontöryrket?
Framtiden ser ljus ut och så länge konjunkturen tillåter nybyggnationer och renoveringar så kommer det alltid finnas jobb. Många fastigheter renoveras som är byggda under 50-80 -talet och det blir allt viktigare med god ventilation.

 

Säg hej till andra vent-montörer!