fbpx

Hej Emil!

Namn: Emil
 Olsson Dignes
Ålder: 23
Ort: Kristianstad, Skåne Län
Arbetsplats: Masterventilation AB
Fritidsintressen: Fotboll och innebandy. Försöker umgås så mycket som möjligt med vänner när jag väl är ledig.

Varför valde du att bli ventilationsmontör?
Just variationen som yrket erbjuder. Även om jag inte visste det när jag började jobba med det, är någonting som passar mig alldeles utmärkt. Nya utmaningar och lösningar varje dag är något jag uppskattar mycket. Innan jag valde att utbilda mig till ventilationsmontör sommarjobbade jag som det några år.

Vilka är fördelarna med ditt yrke?
Jag skulle säga variationen, kreativiteten, att komma på och uppfinna nya lösningar varje dag.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
Kl 07.00 börjar vi jobba, ibland börjar vi på firman och ibland startar vi direkt på bygget, beroende på arbetsuppgiften. Det finns ingen vanlig dag på jobbet i min värld, alla dagar är olika. Den ena dagen står man med kran och ska lyfta t.ex. ett aggregat eller en fläkt, medan den andra dagen kanske man får montera hela dagen. Variationen i mitt arbete innebär att jag ena dagen kan sitta på kontoret och stycka en ritning och beställa material medan jag den andra dagen är ute och jobbar. Jag är även på ett och annat samordningsmöte med de andra entreprenörerna där vi går igenom vad som händer för tillfället.

Finns det någon i din släkt som är ventilationsmontör?
Har en kusin på samma företag som också arbetar som montör. Min pappa och min farbror är gamla ventilationsmontörer och de arbetar som arbetsledare idag.

Hur ser situationen ut på din ort, är det populärt att utbilda sig till ventilationsmontör?
Tyvärr så är det väldigt dåligt med det.

Är det stor efterfrågan på ung arbetskraft där du jobbar?
Just för tillfället är det inte det, men när jag började med ventilation på det företaget var det jag och en till som var ”yngre”. Idag är vi 8 stycken, så jag skulle vilja säga att vi har haft en stor efterfrågan och den kommer säkert att fortsätta efterhand som företaget expanderar.

Hur ser du på framtiden för ventilationsmontöryrket?
Tycker den ser väldigt ljus ut, ventilation är något som har blivit betydligt ”viktigare” under senare år och branschen är under stor utveckling. Så jag tror att den som väljer ventilationsbranschen idag har en lysande framtid.

 

Säg hej till andra vent-montörer!