fbpx

Runt 19 timmar per dygn är vi inomhus. Vi är hemma, på jobbet, i skolan eller någon helt annanstans. Bra inomhusluft är därför viktigt för att vi ska må bra, hålla oss friska och kunna prestera. Som ventilationsmontör är uppgiften just det – att ordna frisk luft inomhus. Jobbet består bland annat av att montera kanaler, aggregat och fläktar – och i framtiden räcker det inte att bara vara praktiskt utan då kommer även krav på tekniskt kunnande ställas.

Framtidens ventilations bransch kommer vara digital, trådlös, mer behovsstyrd och AI-fokuserad. Detta innebär att de som jobbar med ventilation behöver få mer kunskap kring teknik, styrning och reglering. Att anpassa sig till de nya förhållandena innebär en möjlighet för ventilationsbranschen. Genom att utbilda sig inom rätt områden kommer man kunna ta sig an fler framtida projekt där man inte bara vill kunna leverera montagearbetet, utan även kunna erbjuda övervakning och analys av driften.

Det är därför viktigt med rätt utbildning. Plåt & Ventföretagens branschchef Annika Brännmark säger ”Känslan är att funktioner och behov alltmer utgör själva konstverket, medan byggnaden är dess ram. I och med detta kommer branschen behöva många med teknisk kompetens framöver, vilket gör yrkeshögskolan allt viktigare”.

Läs mer om framtidens ventilation i PV-magasinets artikel om ämnet >>