fbpx

Villazero

I Borlänge pågår just nu ett spännande och revolutionerande projekt vid namn VillaZero. VillaZero ska bli ett klimatneutralt småhus och byggs av ett helt kvinnligt bygglag.

Det finns flertalet kvinnor i byggbranschen, men ännu inte så många kvinnliga ventilationsmontörer. Det tog därför ett tag innan Villazeros ansvariga hittade montörerna/injusterarna Ina och Weronica från Sterco Ventilation. Ina och Weronica är nu en del av bygglaget och stortrivs med såväl projektet som yrket.

 

Varför är ni med i det här projektet?
Ina: Jag tyckte det kändes som en kul grej och något man inte har gjort tidigare. Det är ju häftigt för att det är det första som ska byggas i Sverige.

Weronica: Jag tyckte det lät som en rolig grej med ett kvinnligt bygglag och en bra utmaning att vara med i.

 

Är det någon skillnad att arbeta tillsammans med enbart tjejer?
Ina: Jag tycker inte det faktiskt. Allt beror ju på vilka man jobbar med och hur de är som personer. I det här projektet var alla väldigt peppiga och inbjudande men det kan ju vara för att vi arbetar med det här häftiga projektet.

Weronica: Jag skulle säga att det är mer inbjudande och välkomnande. En kille kanske bara skulle hälsa medan här intresserar sig folk mer och kanske frågar var man kommer ifrån och så. Vet inte om det beror på att killar har en längre uppstartssträcka kanske medan tjejer har lättare för att öppna sig. Men rent arbetsmässigt är det ingen skillnad.

 

Är det någon skillnad om man är tjej eller kille och arbetar med ventilation?
Ina: Det kan ju vara så att man känner att man som tjej behöver visa framfötterna lite mer just för att man är tjej. Men så är det nog lite överallt, skulle jag tro.

Weronica: Ja och nej skulle jag säga. Det är väl kanske fall fysiken som kan skilja sig åt om man ska arbeta med några större ventilationsdetaljer, fast det är ju mer individuellt för person till person. Man ska ju inte låta ens fysik hindra en för det finns ju hjälpmedel och kollegor så man kan hjälpas åt. Så kanske nej.

 

Vilka egenskaper bör man ha för att bli en bra ventilationsmontör/injusterare?
Ina: Att man är lyhörd och tar till sig av all kunskap. Man får inte vara rädd för att göra fel, alla är nybörjare i början och bara man vill så är inget omöjligt. Så jag tror att så länge man har drivet och viljan så blir man en bra ventilationsmontör.

Weronica: Tålamod och noggrannhet tror jag är viktigt. Min kollega skulle säga matematiskt geni haha men så är det inte. Att ha lite datavana kan vara bra men inget måste. Det är också bra att vara serviceminded för man kommer träffa olika personer som man behöver interagera med.

 

Vad vi vill ni säga till andra tjejer som är intresserade av byggbranschen?
Ina: Testa och ta för er! Det börjar komma mer och mer tjejer i alla delar av byggbranschen men Många tänker att det bara är killar men det är inte så. Det är coolt, ut med er och våga!

Weronica: Kör! Vi behöver verkligen er tjejer. Det är vi som är med och förändrar branschen.

 

Läs mer om projektet >>