fbpx

VENT-BLOGGEN

Dessa tre unga ventilationsmontörer tävlar om första SM-guldet

Dessa tre unga ventilationsmontörer tävlar om första SM-guldet

I år är det premiär för ”SM Unga Ventilationsmontörer”. Farah från Växjö, Pontus från Söderköping och Gustaf från Katrineholm tävlar om guldet under Yrkes-SM i Växjö den 10–12 maj. För första gången ska landets bästa unga ventilationsmontör koras. Det görs bland annat...

Ventilationsmontörer har en ”egen” branschskola

Ventilationsmontörer har en ”egen” branschskola

PVF Teknikcentrum är en så kallad branschskola för ventilation (och byggnadsplåt). Här utbildas exempelvis företagslärlingar och gymnasieelever som läser VVS- och fastighetsprogrammets inriktning Ventilation. Att samla unga personer med samma intresse, men från...

Plugga inte till ett låtsasjobb!

Plugga inte till ett låtsasjobb!

För många är det idag viktigt att välja en högskoleförberedande utbildning, eftersom det anses tryggare. Men sanningen är att om trygghet är lika med jobb, så är det en yrkesutbildning du ska välja. Om trenden inte vänder så kommer Sverige sakna uppemot 300 000 yrkesutbildade vid år 2035.

Ventilationslärare om hösten

Ventilationslärare om hösten

Nu börjar snart höstterminen för många och vi har passat på att prata med ventilationsläraren Fredrik Blomgren från Bråvallagymnasiet i Norrköping, om vad han ser fram emot med höstterminen, hur man får i gång motivationen och vad som är det första en blivande ventilationsmontör får lära sig.

Så hanterar du sommarvärmen

Så hanterar du sommarvärmen

Visst längtar vi efter en varm sommar, men finns det något jobbigare än en överhettad bostad? Därför tänkte vi såhär inför sommaren tipsa dig om hur du på bästa sätt ser till att du har ett skönt och svalkande inomhusklimat i sommar.

Premie för fler lärlingsplatser

Det är inte alltid helt enkelt att hitta en lärlingsplats. För att uppmuntra fler företag till att ta sig an lärlingar lanserar PVF Yrke & Utbildning nu en lärlingspremie på 30 000 kr.

Robotar inom ventilation

Robotar inom ventilation

Många tänker nog på robotar när de föreställer sig hur framtiden kommer se ut, och det är inte så konstigt. Men har du funderat på hur robotar kan underlätta arbetet för ventilationsmontörer?

Specialuppdrag: Skyddsventilation

Specialuppdrag: Skyddsventilation

Extraordinära miljöer kräver speciell ventilation. I laboratorium hanteras ömtåliga och ibland till och med farliga kemikalier som är skadliga att andas in. Därför är det oerhört viktigt att ett laboratorium är rätt utformat så att arbetet kan ske på ett säkert sätt. Ventilationen är en mycket viktig del i säkerheten.